Staňte se našimi fanoušky na:

Jablkové moučníky

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

BRAMBOROVÝ ZÁVIN 1/4kg hrubé špaldové mouky, 160g vařených brambor, 80g másla, 1 vejce, asi 1dl mléka, 10g cukru krupice, 10g droždí, špetka strouhané citronové kůry, špetka soli, mouka na vál, moučkový cukr na posypání; Náplň - asi 3/4kg jablek, 100g másla, 60g strouhanky, asi hrst krájené kandované papáji, třtinový cukr podle chuti, 1 lžička mleté skořice, trochu rumu Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít. K nastrouhaným bramborám, přidáme rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Přilijeme kvásek a podle potřeby přilijeme mléko, zaděláme tužší těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2mm. Potřeme ho částí rozpuštěného másla, rozdělíme na něj nastrouhaná jablka, posypeme je papájou, nasekanými piniemi, skořicí a cukrem, pokapeme rumem. Na konec jablka posypeme strouhankou, lehce osmahnutou na troše másla. Těsto opatrně stočíme do závinu, přendáme na plech s pečícím papírem a ještě chvíli necháme kynout. Pak potřeme zbylým máslem a pečeme dorůžova trouby na 160-170°C, upečený závin pocukrujeme. RYCHLÁ BUCHTA 4 větší jablka (nastrouhaná asi 1/2kg), 450g polohrubá špaldová mouka, 450g moučkového cukru, 120g rozpuštěného másla, 3 vejce, 1 kypřící prášek, tuk a strouhanka na plech, 1/4l smetany 33%, několik tenkých plátků jablek na ozdobu, topping Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, dáme je do mísy, přidáme polohrubou špaldovou mouku smíchanou s kypřícím práškem, cukr, vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme asi 35 minut na 170°C, dozlatova. Upečenou buchtu necháme vychladnout, nakrájíme a nakonec potřeme toppingem (nemusí být), ozdobíme šlehačkou a plátky jablek. Můžeme přizdobit i lístky máty nebo meduňky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!