KAŠE Do vařícího mléka dáme 30dkg spařených jahel a uvaříme je s přidaným máslem, špetkou soli a cukrem na kaši. Hotovu vyklopíme a obložíme kompotem nebo dušenými suchými švestkami a šťávou a nebo jen sypanou cukrem se skořicí a máslem. NÁKYP Uvaříme 25dkg jahel ve 3/4l mléka s přidaným máslem a špetkou soli. Do vychladlé kaše vmícháme 3 žloutky, 5dkg cukru, trochu citronové kůry a nakonec ze 3 bílků sníh. Vrstvíme s udušenými sušenými švestkami do formy (nahoře jáhly), poklademe kousky másla a upečeme. KUCMOCH - ŠKUBÁNKY Jáhly uvaříme buď v mléce na hodně hustou kaši nebo z vody na řidší kaši, když se dovářejí, zasypeme je krupicí. Oboje musí být hodně tuhé. Lžící, kterou namáčíme v rozpáleném másle vykrajujeme kousky. Nejlepší jsou posypané strouhanými sušenými hruškami a cukrem, polité máslem. Můžeme ale dát klasicky mák s cukrem nebo povidla. CHRUPINKY Jáhly uvaříme v mléce s kouskem másla, špetkou soli a trochou cukru na hustou kaši. Vmícháme vajíčko, trochu citronové kůry a rozetřeme na prkénko na asi 1 cm silnou placku. Z vychladlé kaše krájíme podlouhlé kousky a ty obalujeme ve vajíčku a strouhané housce a smažíme na tuku, nakonec posypeme vanilkovým cukrem. S kompotem je to docela dobrá svačina či večeře.