Pokud budete, jako já, přesvědčeni, že váleček v mrazu je jelítkový prejt, a vy máte neuvěřitelnou chuť na zabijačkovou polévku se spoustou krup, jenž se už pár hodin máčejí a bobtnají, a pak zjistíte, že jste se mýlili, a právě rozmrzl prejt jaternicový, nepropadejte zoufalství. Neboť česko-moravská žena si dovede poradit se vším. Socialismus nás nakonec naučil nejen držet hubu a krok (omlouvám se, ale uznejte, že ústa se jaksi nehodí), ale také poradit si, jak nakrmit věčně hladovou rodinu, když nebylo nic k dostání a odpoledne nebyl ani chleba, ani mléko, ani rohlíky. Jenomže kam na nás, nemám pravdu, milé vrstevnice? A tak jelita nebo jitrnice, prdlačka bude a basta.
Na dvou lžících sádla usmažíme cibulku do zlaté barvy a zalijeme vodou. Vložíme plátky prejtu, masox, koření mimo majoránky. Nabobtnalé kroupy zalijeme vodou, přidáme část vegety a vaříme o něco více, než na zkus. Polévku občas mícháme, pak vyndáme bobkový list a nové koření a přidáme rozemnutou majoránku. Česnek nastrouháme nebo protlačíme lisem a rozetřeme s vegetou (místo soli). Do polévky dáme až po vypnutí. Uvařené kroupy vložíme do polévky, ještě trochu nabydou. Rozdíl je snad jen v barvě.