JÁTROVÁ OMÁČKA 1:
200g vepřových nebo hovězích jater, 1 střední cibule, 40g másla, 40g hladké mouky, pepř, kmín, sůl
Odblaněná játra umeleme, z tuku, sekané cibule a mouky připravíme tmavší jíšku, zředíme ji prochladlou vodou (vývarem), promícháme. Osolíme, opepříme, okmínujeme a za občasného zamíchání (případně zředění horkou vodou) nejméně 30 minut povaříme. Omáčku přecedíme, přidáme připravená játra, zředíme trochou vody, promícháme a asi 8-10 povaříme. Příloha může být dušená rýže, těstoviny, brambory nebo knedlík.
JÁTROVÁ OMÁČKA 2: 100-150g vepřových nebo hovězích jater, 1 plná lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžíce hladké mouky, kmín, pepř, 1 lžička másla, 1 lžíce polévkového koření (nebo bujónu) Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme naškrábaná játra a dusíme nejdřív bez podlévání. Potom mírně podlijeme, osolíme a přidáme koření. Uděláme si nažloutlou jíšku, po částech ji zalijeme polévkovým kořením (bujónem), promícháme a přidáme k játrům. Povaříme společně asi 10-15 minut. Pak ji prolisujeme nebo poněkud vychladlou umixujeme a znovu prohřejeme.
Příloha - KNEDLÍK ZE STROUHANÉ HOUSKY: 1/4 l strouhané housky, 1/4 l mléka, 70g másla, 3 žloutky, 3 bílky, na špičku nože muškátového květu, sůl, petrželka V mléce rozkvedláme žloutky, sůl, přidáme tekuté máslo, muškátový květ a sekanou petrželku. Polijeme tím strouhané housky a necháme asi 15 minut nabobtnat. Pak lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs dáme do namočeného vyždímaného ubrousku ve tvaru válečku a zabalíme. Konce zavážeme a vaříme v hrnci asi 45 minut. Po 20-25 minutách vaření knedlík obrátíme, hotový nakrájíme.