Tato omáčka je výborná k syrovému i uzenému jazyku, počítáme asi 200 g masa na porci. Jazyk nejprve uvaříme v tlakovém hrnci asi 3/4 hodiny, větší kus můžeme překrojit napříč. Po uvaření ho zchladíme a oloupeme. Mezitím připravíme knedlíky, nejlepší jsou žemlové, viz recept Žemlové knedlíky od Vilemíny. A uvaříme omáčku z vývaru. Máme-li vývar ze syrového jazyka, použijeme ten, ale může vzít třeba i kuřecí. Do horkého rozmícháme povidla, přisypeme strouhaný perník nebo rozdrobené rumové perníčky na zahuštění a dochucení, zředíme vínem, přisolíme a připepříme a omáčka je hotová. Stačí ji zjemnit lžící másla. Rozinky a mandle nejsou povinné, ale můžeme jimi omáčku dozdobit. Jako příloha se hodí i noky, houskový knedlík, těstoviny.