Jehněčí kýtu dáme den před pečením do marinády. Na její přípravu použijeme část soli, pepř, česnek, rozmarýn, tymián a šalvěj, které promícháme s olivovým olejem. Kýtu důkladně natřeme a uložíme v chladu. Když budeme následující den mít chuť začít, masíčko vyjmeme, vložíme do pekáče a na horkém oleji z marinády maso opečeme do hněda a odložíme do mísy. Zakryjeme je, aby zůstalo teplé. Ve výpeku po mase opečeme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Po chvíli přidáme bobkový list. Opékáme pomalu až do získání hnědé barvy. Následně přidáme rajčatový protlak a ještě chvíli s ním zeleninku restujeme. Když je hotovo, vložíme maso. Vše zalijeme vínem a 15 minut redukujeme. Pak maso podlijeme vývarem a zakryjeme jej. Pečeme v předem rozehřáté troubě při 170 C cca 2,5 hodiny, podle typu trouby a velikosti pečeného masa. Průběžně podléváme vlastním výpekem. Když je kýta měkká, odložíme ji opět do tepla a omáčku se zeleninou rozmixujeme. Do hotové omáčky maso vložíme zpět a krátce přejdeme varem. Masíčko by se mělo rozplývat se na jazyku. Necháme je 15 minut odpočinout, poté je nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme servírovat. Jako přílohu dnes použijeme bramborovou kaši se zelenou petrželkou. Masíčko podlejeme vlastní šťávičkou. Přeji Vám dobrou chuť. Tip : Nemáte - li rádi jehněčí anebo si je nikde neseženete, můžete použít divočinu, v krajním případě hovězí svíčku. Kolegyně upekla podle tohoto receptu krásnou kulatou kližku, pozvala mne a také se to dalo jíst. Nic z toho Vám ale neradím, jen uvádím možnosti a vzpomínku.