Poslední postní Květná neděle otevírá poslední týden Velikonoc. Jidáše se podle lidových tradic pekly ve středu. Ta se nazývala Škaredá nebo Sazometná, kdy hospodyně vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter.
Do části vlažného mléka vmíchíme rozdrobené droždí, lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Heru utřeme se zbylým cukrem a žloutky, přidáme polohrubou mouku, špetku soli, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, mléko a vzešlý kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, které necháme přibližně hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta tvoříme na vále válečky, které různě stáčíme do spirál, esíček, pomlázek nebo svazujeme do uzlů. Hotové kousky rozložíme na plech vyložený pečícímpapírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a sezamovým semínkem. Plech vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.