Trhni kapra, vyndej z něho vnitřnosti, ale neoškrábej ho, rozkrájej na kusy, urovnej na mísu šupinami vzhůru, svař žejdlík vinného octa s trochou soli, polij pak vařícím tím octem uchystanou rybu, čímž pěkně zmodrá, slij pak ocet do kuthanu, přilij ještě octa, přidej k tomu celer, petržel, cibuli, vše na koláčky nakrájeno, přidej ještě 3 nebo 4 spárky česneku, trochu celého pepře, nového koření, 5 hřebíčků, 1 bobkový lístek, kousek dymiánu, kousek zázvoru a kousek citronové kůry na nudličky nakrájené, osol a přilij ještě tolik octa, aby jím byla ryba zcela kryta a nech to půl hodiny vařiti, urovnej pak do toho kapra, dobře to přiklop, aby pára odcházeti nemohla a nech na mírném ohni půl hodiny vařiti, musíš však pozor dávati, aby se ryba nepřipálila, pak ji pozorně vyndej a na mísu urovnej, omáčku na ni skrze sítko proceď, posyp citronovou kůrou na nudličky nakrájenou, dobře přiklop a postav do studeného místa, když jej dáš na stůl, tedy k němu přidej nádobu s octem, olejem a pepřem.