Mléko mírně zahřejeme, dáme do něj rozpustit cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Prosátou mouku promícháme s vanilkovým cukrem, žloutkem, špetkou soli, máslem a vykynutým kváskem, vypracujeme hladké těsto, které pak necháme 30 minut kynout zakryté utěrkou. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce a pomocí sklenice nebo formičky vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme po lžičce marmelády (můžeme použít i třeba povidla, tvaroh a nebo pudink) a druhým kolečkem je přikryjeme, kraje pořádně stlačíme, aby náplň nevytekla (pomáhám si vidličkou). Koblížky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout dalších 20 minut. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut dozlatova. Máslo rozpustíme a promícháme s rumem, ochuceným máslem potřeme koblížky čerstvě vytažené z trouby.