Staňte se našimi fanoušky na:

Kočičák - návod na modelování

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • piškotový korpus
  • krém na náplň i povrch
  • potravinářské barvy
  • potahová hmota

Pracovní postup:

Obdélníkový piškotový plát překrojíme napůl, oba díly složíme na sebe a špičkou nože v nich přes šablonu vytlačíme obrys korpusu. Základ podle naznačené kontury vyřízneme (teď je o polovinu hlavy nižší), chybějící část složíme ze 2 srpkovitých odkrojků. Podle šablony korpusu vytlačíme i linie odddělující od těla hlavu (krk), ruce a nohy. Hrany po obvodu těla zaoblete nůžkami. Obě vrstvy naplníme a slepíme džemem i krémem, což platí i pro dodatečně doplněnou část hlavy. Korpus pak celý potřeme krémem. Odkrojky piškotu propracujeme s trochou krému a z hladké hmoty uděláme bochánky a těmi zvýrazníme bříško, hlavu, ruce i nožky. Bochánky jemné punčoviny na povrchu korpusu domodelujeme prsty a příborovým nožem, aby jsme docílili aspoň přibližný tvar těla. Uhlazený korpus překryjeme velkým plátem oranžové hmoty s otiskem srsti a korpus přes něj prsty a kosticí dotvarujeme. Otiskovač srsti můžeme nahradit vrypy kosticí, ovšem musí jich být hodně. Podobně upravíme i oválné bílé plátky na bříšku a nose. Z většího válečku oranžové hmoty vyválíme kónicky modelovaný ohon a i ten opatříme "chlupatým povrchem". Tělo se vyplatí tónovat tmavším nástřikem tlakovou pistolí (okrová barva s hnědou). Náprsenka a podklad nosu musí zůstat bělavé! Nástřikem tekutou barvou nanášenou pistolí je možné zvýraznit i některé detaily - drápky na tlapkách či pruhy na ohonu. Podložku kolem korpusu zbavíme po zaschnutí nástřiku barevného filmu a přes nohy dole přetáhneme delší plátek černé hmoty. Botky zařízneme kosticí v požadované výšce, třeba v kolenou a doplníme je lemy. Z černých proužků složíme "véčko" kolem krku. Připravíme složená očka a vsadíme je do předem lehce vytlačených důlků pod čelem. Bílý nos opatříme oválným černým čumákem. Vrchní část hlavy potáhneme menším půlkruhovým černým plátkem. Krempu klobouku tvoří masivní srpkovitý výřez z té samé hmoty. Silnou krempu je možné zpevnit párátky (asi 6 ks) vetknutými do černé hmoty, zapíchnuté do hlavy, nebude se ohýbat. Z proužků šedé hmoty prošitých při okrajích zubatým kolečkem složíme opasek s vpichy a přezkou (drobné černé proužky). K opasku přilepíme šedým proužkem kord, který je sestaven z dlouhé kónické čepele nabodnuté na párátko s šedým kolečkem a černou rukojetí. xxxxxxxxxxxxxxxxx Piškotový korpus je upečený na velkém plechu z 8 vajec, na krém (podle chuti) stačí kostka másla a na potažení a modelované prvky budeme potřebovat asi 1/2 kg marcipánky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!