Kuřecí nebo krůtí játra očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme je na menší kousky. V pánvi na oleji opečeme dosklovit na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Přidáme játra, opepříme čerstvě mletým pepřem asi 10 minut společně za občasného promíchání dusíme. Směs odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme těsto. Hladkou mouku prosejeme s kypřícím práškem do pečiva, přidáme rozpuštěné máslo, rozmícháme vejce, trochu soli a vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát o síle asi 5mm. Plech s vyššími okraji pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Potom plech vyložíme těstem. Na těsto rozhrneme zchladlou játrovou směs. Smetanu rozmícháme s taveným sýrem, vejcem, trochou soli a přelijeme játra. Pečeme v troubě vyhřáté přibližně na 180°C po dobu asi 30 - 35 minut. Koláč krájíme ještě teplý na kousky a podáváme posypaný najemno nakrájenou cibulí.