Mouku prosijeme na vál, přidáme práškový cukr, vanilkový cukr na špičku nože soli. Vše promícháme, do středu dáme malé kousky vychlazeného másla se žloutkem (máslo také můžeme nastrouhat na hrubém struhadle). Nejdřív pomocí nože a pak rukama zpracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a dáme do chladničky asi na 2 hodiny odpočinout. Tvaroh promícháme s vejci a cukrem do hladkého krému. Oloupané hrušky namočíme do octové vody (5dl vody s 2 lžícemi octa), aby nehnědly. Jablko nakrájíme na na 1 cm silné plátky a přidáme do octové vody. Z těsta vyválíme placku, natočíme ji na váleček a přeneseme do kulaté formy (prům. asi 25cm). Těsto na stranách přitiskneme k okrajům formy, dno propícháme vidličkou, pečeme 15 minut při 190°. Hrušku nakrájíme na malé kousky a rozložíme na rozpečené těsto do formy, pokryjeme je tvarohem, ughladíme a pak do něj zapícháme plátky jablek. Vše pocukrujeme a asi 8 minut zapečeme v troubě. Cukr na povrchu vytvoří zlatavý karamel. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, můžeme i meduňkou.