Než začneme s přípravou, vložíme do vody salko v konzervě a dvě hodiny jej vaříme. Po první hodině převrátíme konzervu, aby se salko rovnoměrně uvařilo. Mezitím si umeleme ořechy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do mísy si dáme žloutky, cukr, med, olej, mouku s práškem do pečiva, část ořechů (zbytek necháme na posypání koláče) a vyšleháme těsto, nakonec přidáme ušlehaný sníh. Takto vyšlehané těsto dáme do domácí pekárny, kterou nemusíme vymazávat ani vysypávat moukou. Těsto rovnoměrně nalijeme do formy. Pečeme v domácí pekárně v programu 10, stupeň zhnědnutí dáme na světlý. Připravíme si náplň. Uvařené salko necháme vychladnout a pak jej vyšleháme s máslem. Upečený koláč necháme vychladnout a pak ho nakrájíme po celé jeho délce asi tak po půl centimetru. Každý plátek koláče mažeme připravenou náplní a slepíme dohromady. Nakonec celé pomažeme zbylým krémem a posypeme ořechy. Ořechový koláč necháme jeden den při pokojové teplotě přikrytý utěrkou,pak krájíme šikmo.Druhý den můžeme ořechový koláč podávat.