Meruňkový kompot připravený v troubě má neuvěřitelně intenzivní chuť i vůni. Až ho ochutnáte, už ho nikdy nebudete dělat jinak. Já ho miluju v poháru s vanilkovou zmrzlinou a kopečkem šlehačky.
Troubu předehřejte na 190° C, horkovzdušnou na 175 °C.
Meruňky přepulte a vypeckujte. Rozprostřete je na plech s vyššími okraji. Přidejte vanilkový lusk, snítky tymiánu nebo levandule (nemusí být), citronovou kůru a šťávu. Všechno posypte cukrem a pečte 5 minut. Pak ztlumte troubu na 175/160 °C a pečte dalších 15 minut.
Opatrně vyjměte z trouby - cukr by se měl rozpustit a spolu se šťávou z meruněk vytvořit sirup. Lžící naberte šťávu a přelijte jí meruňky. Vraťte do trouby, ztlumte ji na 135 /120 °C a pečte dalších 20 minut. Znovu přelijte šťávou a pečte ještě 10 minut.
Horké meruňky rozdělte do nahřátých sterilizovaných sklenic a dolijte vypečenou šťávou. Pevně uzavřete a sterilujte, jak jste zvyklí.