Svazeček čerstvého kopru dobře vypereme pod tekoucí vodou a pak vodu z rostlinek jemně vytřeseme. Osušené lístky obereme a na prkénku nadrobno nasekáme, nejlépe ostrým nožem. Z másla a hladké mouky připravíme v kastrolu světlou jíšku, zalijeme ji studeným mlékem, podle chuti osolíme a dobře rozmícháme. Tento základ přivedeme opět k varu a za občasného míchání na mírném ohni povaříme. Nakonec přidáme do téměř hotové omáčky kostky cukru, ocet a vmícháme také jemně nasekaný kopr. Podle potřeby můžeme ještě dochutit. Koprovou omáčku podáváme obvykle s kynutými či houskovými knedlíky nebo bramborami a uvařeným hovězím masem. Každou porci ozdobíme snítkou kopru. Levnější alternativou jsou místo masa také natvrdo uvařená vejce. Takovou pochoutku mají rády zejména děti.