Lilek přepůlíme, nakrájíme do kříže a posolíme. Necháme jej nejméně půl hodiny vypotit. Pak sůl utřeme papírovou útěrkou, potřeme oba kusy olivovým olejem a dáme je péct dohněda. Když jsou hotové, dáme je bokem, aby vychladly. Mezitím si na oleji mírně osmažíme zelenou cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme václavky, na nudličky nakrájená sušená rajčata a vše společně mírně orestujeme. Přidáme trošinku vody a dusíme, dokud se voda neodpaří. Upečenou dřeň lilku vyškrábeme lžící ze slupky, pomačkáme ji vidličkou a přidáme do pánve k ostatním ingrediencím. Promícháme a ještě tak 2-3 minutky restujeme. Nakonec přidáme uvařené kroupy a vše dohromady prohřejeme. Na talíři můžeme dozdobit na tenké proužky nakrájeným uzeným lososem.