Kuřecí řízky očistěte a na oleji opečte dozlatova. Osolte je a uchovejte v teple. Do pánve s výpekem přidejte máslo a orestujte na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidejte namočené houby, chilli papričku, sůl, pepř, česnek, bazalku, proven. koření, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníte vařečkou. Do směsi vložte zpět kuře a na mírnějším plameni duste dalších 15 minut. Hotové kuře vyjměte, překrojte v půlce a řezem naaranžujte na talíř. Přelijte omáčkou a podávejte s bagetkou nebo rýží. Poznánka: Recept na kuře Marengo pochází z Napoleonova tažení v Itálii ve vesnici Marengo. Napoleonův osobní kuchař dokázal ze skromných zásob narychlo sehnaných po okolí uvařit tak výborné jídlo, že se muselo na císařově stole objevovat pravidelně. Nechám na Vašem rozhodnutí, jestli recept zařadíte do italské nebo francouzské kuchyně - já jsem zařadil podle místa vzniku do italské... ;-)