Kuře je v Česku velmi rozšířené maso a kombinace s dalšími domácími ingrediencemi, černým pivem a kořenovou zeleninou, mu dává punc typicky českého pokrmu. Celé kuře si rozporcujeme a částečně vykostíme, tedy nejdřív odstraníme konce křídel a vylomíme stehenní kosti. Pak seřízneme stehna, po nich kuře otočíme a seřízneme prsíčka, překrojíme je napůl a kostru a daší zbytky použijeme na vývar. Můžeme koupit i porce hotové. Zbavíme je přebytku tuku a osolíme, opepříme. Nejprve je opečeme zprudka na směsi oleje a sádla nebo másla a z kastrolu je vyndáme. Pak připravíme základ na omáčku: do zbylého tuku hodíme kořenovou zeleninu, nakrouhanou na hrubo. Mražená na nudličky nevadí, ušetří práci (Na chuť to zatím v mém okolí nikdo nepoznal, na jedno kuře dám klidně celý sáček, jen chvilku trvá, než se vypeče). K dobře orestované zelenině přidáme větší cibuli, rovněž pokrájenou na hrubší kousky a dál restujeme, dokud nezačne hnědnout na krajích. V této fázi se to nesmí uspěchat! Pak přilejeme tak 150 ml černého piva, nejdřív pění. Když se trochu odpaří, ještě přidáme. K základu přidáme trochu soli, špetku či dvě nového koření (ideálně mletého), bobkový list. Vrátíme do kastrolu opečené maso, přilijeme dle potřeby trochu vody, a zakryté pokličkou vše dusíme doměkka. Pivo přidáváme podle chuti. Musí se dávat po částech a vždy vyvařit, aby omáčka nebyla hořká. Chceme-li, můžeme ji rozmixovat, ale u nás dáváme přednost kouskům. Jako příloha se hodí noky, svítek, ale i rýže.