1 kg kůzlečího nebo jehněčího masa, nakrájeného na velké kostky (cca 6 x 6 cm)
150 ml jemného olivového oleje + na zeleninu
ciabatta k podávání
Na omáčku
6 stroužků česneku
8 sardelových řezů, okapaných
5 snítek rozmarýnu, lístky otrhané
200 ml suchého bílého vína
200 ml bílého vinného octa
4 lžíce panenského olivového oleje
kůra a šťáva ze 2 citronů
Na pečenou zeleninu
20 třešňových rajčátek na větvičce
1 bulva fenyklu, rozčtvrcená
1 červená paprika, rozčtvrcená a zbavená semen
3 šalotky, oloupané a přepůlené
1 lilek, nakrájený na tlusté plátky
1 střední cuketa, nakrájená na plátky
4 čerstvé dlouhé červené chilli papričky, v celku
Pracovní postup:
Troubu předehřejte na 165 °C. Na omáčku v hmoždíři podrťte česnek. Přidejte sardelky a rozmělněte. Přidejte rozmarýn a rozmělněte na pastu. Smíchejte s bílým vínem, octem, panenským olivovým olejem, strouhanou citronovou kůrou a vymačkanou šťávou.
Maso osolte, opepřete a obalte v mouce - přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu rozehřejte na středním plameni jemný olivový olej. Vložte kůzlečí maso a opečte ze všech stran dozlatova. Přelijte připravenou omáčkou, přiklopte a dejte do trouby. Pečte 45 minut, pak odklopte a pečte ještě asi 25 minut dozlatova. Pokud se šťáva příliš vypéká, podlijte vodou.
Zeleninu osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Ve stejnou chvíli, kdy jste maso odklopili a vrátili do trouby, vložte na jinou mřížku do trouby i plech se zeleninou. Pečte stejných 25 minut, co se dopéká maso.
Jakmile jsou maso a zelenina hotové, přendejte je na servírovací talíř a přelijte šťávou. Podávejte s ciabattou nebo jiným podobným italským chlebem.