Staňte se našimi fanoušky na:

Kůzle (nebo jehně) s rozmarýnem a citronem

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Kůzlečí maso patří k nejchutnějším ze všech a tahle jeho středozemská úprava vás zaručeně nadchne. Recept lze ale připravit i z jehněčího.

Množství: Pro 4 osoby
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 30 min.
Vaření: 1 hod. 5 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Ingredience

  • 4 lžíce hladké mouky
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 kg kůzlečího nebo jehněčího masa, nakrájeného na velké kostky (cca 6 x 6 cm)
  • 150 ml jemného olivového oleje + na zeleninu
  • ciabatta k podávání

Na omáčku

  • 6 stroužků česneku
  • 8 sardelových řezů, okapaných
  • 5 snítek rozmarýnu, lístky otrhané
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 200 ml bílého vinného octa
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • kůra a šťáva ze 2 citronů

Na pečenou zeleninu

  • 20 třešňových rajčátek na větvičce
  • 1 bulva fenyklu, rozčtvrcená
  • 1 červená paprika, rozčtvrcená a zbavená semen
  • 3 šalotky, oloupané a přepůlené
  • 1 lilek, nakrájený na tlusté plátky
  • 1 střední cuketa, nakrájená na plátky
  • 4 čerstvé dlouhé červené chilli papričky, v celku

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejte na 165 °C. Na omáčku v hmoždíři podrťte česnek. Přidejte sardelky a rozmělněte. Přidejte rozmarýn a rozmělněte na pastu. Smíchejte s bílým vínem, octem, panenským olivovým olejem, strouhanou citronovou kůrou a vymačkanou šťávou.
  2. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce - přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu rozehřejte na středním plameni jemný olivový olej. Vložte kůzlečí maso a opečte ze všech stran dozlatova. Přelijte připravenou omáčkou, přiklopte a dejte do trouby. Pečte 45 minut, pak odklopte a pečte ještě asi 25 minut dozlatova. Pokud se šťáva příliš vypéká, podlijte vodou.
  3. Zeleninu osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Ve stejnou chvíli, kdy jste maso odklopili a vrátili do trouby, vložte na jinou mřížku do trouby i plech se zeleninou. Pečte stejných 25 minut, co se dopéká maso.
  4. Jakmile jsou maso a zelenina hotové, přendejte je na servírovací talíř a přelijte šťávou. Podávejte s ciabattou nebo jiným podobným italským chlebem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!