Květák na paprice 1/2kg květáku, 50g tuku, 1 cibule, sladká mletá paprika, sůl, 1dl kysané smetany, 10g hladké mouky Květák uvaříme ve slané vodě, trochu scedíme. ale nevyléváme. Na tuku osmažíme menší pokrájenou cibuli, zasypeme paprikou, zalijeme odvarem z květáku a povaříme. V kyselé smetaně rozkvedláme lžičku mouky, vlijeme do omáčky a necháme povařit. Omáčku přecedíme na květák a jako přílohu dáme vařený brambor nebo rýži. Květák pikantní dušený 1 květák, 2 rajčata, 4 brambory, 1 cibule, petrželová nať, 1 kyselá okurka, 40g tuku, 20g hladké mouky, 1/4l plnotučného mléka nebo smetany, sůl Květák rozdělíme na růžičky, rajčata spaříme a oloupáme, oškrabané brambory rozkrájíme. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku a pokrájená rajčata i okurku na ní chvíli podusíme. Přidáme brambory, květák a osolíme, podlijeme podle potřeby vývarem nebo jen vodou a dusíme až všechno změkne. V mléce nebo smetaně rozkvedláme mouku, zalijeme připravený květák a povaříme, nakonec přidáme sekanou petrželku. Jako příloha se hodí chléb, knedlík nebo rýže.