Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme přikryté asi 20 minut, aby nám nakynul kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, 45 g cukru, změklé máslo, vejce, špetku soli, rum, omyté rozinky a brusinky a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě asi 30-45 minut kynout. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky a vykynuté těsto rozdělíme rovnoměrně do košíčků. Na vrchu těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Mandle dobře promícháme se zbylým cukrem a rozdělíme je na povrch muffinek. Mandle můžeme nasekat, přepůlit nebo je nechat vcelku. Troubu předehřejeme na 180°C a muffiny pečeme asi 20-25 minut, až jsou zlatavé a cukr na mandlích zkaramelizuje.