Čočka nakyselo 32g čočky, 1 cibule, 20g hladké mouky, 1dl mléka, ocet, špetka cukru, sůl, 50g sádla Přebranou a několika vodách propláchnutou čočku namočíme do studené vody na 2 hodiny. Pak uvaříme v papiňáku - asi 20 minut. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, zalijeme trochou vývaru z čočky a mlékem, rozšleháme a povaříme. Přidáme měkkou čočku, sůl, ocet, cukr a ještě jednou povaříme. Můžeme přidat sázená vejce a sterilované okurky. Sladký hrách 180g žlutého hrachu, 50g cukru, 1/2l dezert.vína, sádlo, 1 vejce, citron.šťáva, skořice, mouč.cukr Hrách namočíme do studené vody asi na 6 hodin. Do té samé vody přidáme citron. šťávu, skořici a uvaříme doměkka. Až se všechno vydusí na hustou kaši, dáme ji do trouby vydusit, pak ji umeleme, promícháme s cukrem, vejcem a dezertním vínem, uděláme malé kuličky (asi jako třešně) a osmažíme je na sádle. Horké posypeme skořicí s cukrem.