Lilky ( baklažán) umyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a v každé polovině uděláme několik hlubších podélných zářezů. Necháme je dobrou půlhodinku otočené vyrosit, potom šťávu dobře vysušíme, bývá hořká. Dáme je do pekáče a do každého zářezu těsně vedle sebe zasuneme plátky oloupaného česneku. Lilky se snažíme nakrojit až k fialové šupce a neproříznout ji, - do hlubších zářezů se vejde více česneku. Posypeme provensálským kořením a vegetou. Pořádně je pokapeme kachním sádlem. Upečeme v předehřáté troubě při 160 C do změknutí, / je to závislé podle typu trouby a velikosti pečených lilků. Pečínku v troubě sledujeme a občas pokropíme sádlem, aby se nám lilky nepatřičně nepřipálily - a potom …mňam! Příprava je sice poněkud pracnější, chvilku trvá, než česneky nakrájíme na dílky a zasuneme je do zářezů, ale budeme za to odměněni vynikající chutí, - je to prostě báječné. Doporučená příloha : bageta, víno, menší zeleninová obloha. Přeji Vám dobrou chuť. Poznámka : Po ochutnání s kačením sádlem už nikdo ze spolustolovníků nikdy nejevil zájem o lilky s olivovým olejem, se kterým jsem pekla lilky dříve...