Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku (asi 3mm) a rádýlkem rozdělíme na větší čtvrce (asi 9x9cm). Jablka nakrájíme na čtvrtky,odstraníme jádřince (můžeme, ale nemusíme je oloupat). Svaříme 250ml vody s cukrem, vínem, skořicí, hřebíčkem a plátky citronu. Jablka v tomto nálevu krátce povaříme (nejvýš 5 minut), vyjmeme a necháme vychladnout. Na pánvi nasucho opražíme strouhanku, rozdělíme ji do středu čtverců a na ni položíme vždy čtvrtku jablka (slupkou dolů), protilehlé cípy těsta pevně přitiskneme k sobě a do spoje vtiskneme půlku vlašského ořechu. Lodičky klademe na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený pečícím papírem. Před pečením lodičky ještě potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě dozlatova. Vychladlé pocukrujeme.