S BYLINKOVÝM KRÉMEM 800g filetů lososa, sůl, ml. pepř, citronová šťáva, svazeček kopru a pažitky, 4 lžíce oleje, 2 lžičky pikantní hořčice, 200g zakysané smetany, 1 žloutek Filety nakrájíme na stejně velké porce, osolíme, opeříme a pokapeme citronovou šťávou. Bylinky nasekáme nadrobno (trochu kopru necháme na ozdobu). Filety opékáme asi 5 minut z obou stran na oleji., pak je vyndáme a necháme na teple. Do vypečené šťávy dáme hořčici, promícháme a krátce zarestujeme. Přidáme zakysanou smetanu a za stálého míchání krátce povaříme. Přisypeme bylinky, promícháme a odstavíme. Do horkého krému hned vmícháme žloutek, metličkou prošleháme, osolíme a opepříme. Lososa podáváme s bylinkovým krémem a ozdobíme koprem. S POMERANČOVOU OMÁČKOU 4 steaky z lososa bez kůže (cca 600g), sůl, ml. pepř, 2 polévkové lžíce oleje, 2 jarní cibulky, 100ml 100% pomerančové šťávy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 50g másla Steaky z lososa osolíme a opepříme po obou stranách. Na pánvi rozehřejeme olej a lososa opečeme dozlatova z každé strany 2-3 minuty. Pak maso opatrně přendáme na talíř a necháme na teple. Jarní cibulku nakrájíme nahrubo, z pánve slijeme tuk a nasypeme na ní cibulku, krátce orestujeme a po chvíli zalijeme pomerančovou šťávou. Přidáme hořčici, půrošleháme a za občasného míchání necháme odvařit zhruba polovinu tekutiny. Omáčka by nám měla zhoustnout. Nakonec omáčku dosolíme a dopepříme, vmícháme máslo a už nevaříme. Porce lososa přelijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu a bylinkami. Jako příloha se hodí rýže. KARBANÁTKY 4 brambory, sůl, 200g masa z lososa, 200g masa z tresky, 3 hřebíčky, 2 bobkové listy, 2 malé cibule, 3 vejce, 2 lžíce másla, ml. pepř, 2 lžíce nasekané petrželky, strouhanka, olej Oloupané brambory uvaříme, slijeme a rozmačkáme. Rybí maso dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, hřebíčky, bobkové listy a 1 oloupanou pokrájenou cibuli. Pozvolna uvaříme doměkka, 2 vejce uvaříme natvrdo a pak maso i vejce nakrájíme nadrobno. Druhou cibuli oloupeme, nasekáme najemno a orestujeme na másle. V míse ji smícháme s brambory, rybím masem, uvařenými vejci a syrovým vejcem, osolíme, opepříme a přidáme petrželku, podle potřeby zahustíme strouhankou. Necháme chvilku v chladničce rozležet. Pak navlhčenýma rukama uděláme karbanátky. Na rozehřátém oleji je osmažíme z obou stran dozlatova. Jako příloha se hodí hranolky a různé dipy.