TEMAKI-SUSHI S LOSOSEM 100g rýže na sushi, 2 lžičky japonského rýžového octa, 1/4 lžíce soli, 1/4 lžíce cukru, 1 ředkev (asi 100g), 1 cuketa (10cm), 8 listů salátu, 400g uzeného lososa, 4 pražené plátky nori (nebo sušený seetang), 2 lžičky wasabi (zelený japonský křen) - Jako dip a k přikusování: sojová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor Rýži omyjeme a povaříme 2 minuty ve 120ml vody. Pak necháme podle údajů na obalu dusit 10-20 minut. Zakryjeme ji utěrkou a necháme 10 minut dojít. Rýžový ocet důkladně promícháme s cukrem a solí, směsí rýži pokapeme a promícháme dřevěnou lopatkou aby zchladla. Ředkev nakrájíme nejprv na tenké plátky a pak na co nejmenší proužky. Cuketu omyjeme, nakrájíme podélně na 1 cm silné plátky a pak na krátké silné proužky. Salát omyjeme, z lososa nakrájíme na prst silné proužky. Ředkev krátce opláchneme ve vodě a osušíme. Plátky nori příčně rozpůlíme. Z rýže vytvarujeme 8 válečků. Plátky nori naplníme rýžovými válečky, trochou wasabi a připravenými přísadami. Vnější konce listů nori slepíme dvěma zrníčky rýže do tvaru taštiček. LOSOS S KUSKUSEM 1 lžíce olivového oleje, 2 lžičky jemně nasekaného česneku, 2 šálky nahrubo nasekaných kapustových listů, 1 šálek vody, 1/2 lžičky soli, 3/4 šálku kuskusu, 1 lžíce vína, 1 lžička másla a margarínu, 550g lososa-filety, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, fazolové lusky Připravíme kuskus podle návodu, v kastrolu rozehřejeme olej, přidáme česnek a připravujeme 1/2 minuty. Přidáme kapustu zamícháme, přikryjeme a vaříme 3-5 minut, než je téměř hotová, pak přidáme vodu a sůl, přivedeme k varu. Zamícháme kuskus, sundáme z ohně a necháme stát 5 minut. Vmícháme víno a máslo. V pánvi rozehřejeme olej na lososa, rybu osolíme a opepříme, dáme na pánev kůží dolů. Přikryjeme a smažíme 6-8 minut. Kuskus rozdělíme na 4 talířky a nahoru dáme lososa. Podle chuti přidáme zelené fazolové lusky.