Melopita (řecký tvarohový koláč)
100
3
2
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a rozmícháme. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, promícháme a na vršku uděláme důlek. Do něj dáme rozpuštěné droždí a lžičku cukru, zlehka zamícháme a zaděláme kvásek. Zakryjeme a na teplém místě necháme 20 minut kynout. Potom přidáme zbylý cukr, žloutky a změklé máslo a vypracujeme vláčné těsto - necháme 30 minut odpočinout. V hrnci rozpálíme fritovací olej nebo tuk na 180° a pomocí dvou lžic namočených ve vodě tvarujeme z těsta kuličky a v horkém tuku je smažíme až se nafouknou a zezlátnou. Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme na ubrousku odsát tuk. Horé kuličky namáčíme do medu a posypané skořicí podáváme.