PĚNA S JAHODAMI
2 sáčky práškové želatiny, 3 lžíce studené vody, 4 lžíce jahodového likéru, 250 ml ovocného bílého vína, 60g moučkového cukru, 250g mascarpone, 300 ml smetany ke šlehání, 2 hrnky jahod
Vodu dejte do misky a přisypte želatinu, nechte 5 minut bobtnat. Polovinu želatiny přidejte do likéru a druhou polovinu do vína. Obojí zvlášť zahřívejte a míchejte při střední teplotě, až se želatina rozpustí. Po vychladnutí dejte obě směsi do chladničky. Mascarpone smíchejte s likérem, ušlehejte tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do sýrové směsi. Nechte chladit aspoň 4 hodiny v ledničce. Jahody nakrájejte na plátky a rozdělte do pohárů/misek (několik jahod si nechte na ozdobu). Přelijte je trochou vinného rosolu a doplňte pěnou, vršek ozdobte jahodami.
KRÉM S ČOKOLÁDOU
2 žloutky, 100g cukru, 300g mascarpone, lžíce suchého dezertního vína (nejlépe Marsala), 125g nasekané hořké čokolády, 2 a 1/2 lžíce mléka, 4 menší sněhové pusinky (bezé)
Žloutky s cukrem ušlehejte do velmi světlého krému, vmíchejte mascarpone a ochuťte marsalou. Čokoládu rozehřejte při velmi nízké teplotě v mléce, nechte vychladnout. Pak čokoládu s mlékem vmíchejte do poloviny sýrové směsi. Pusinky rozdrobte na dno 6 pohárů/misek a na ně nalijte čokoládovou a sýrovou směs. Nechte aspoň 2 hodiny chladit.
Můžete povrchy obou směsí smíchat nožem tak, aby vznikl mramorový efekt.