Pracovní postup:
- Příprava je klasika.
Dva litry smrčkových a jedlových mlaďoučkých větevních výhonků nasypeme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přidáme na půlkolečka nakrájené citróny, jeden oloupáme, druhý použijeme s kůrou. Odstraníme všechna jádra, jsou hořká.
- Nyní výhonky povaříme 10 minut a necháme 24 hodin v chladu louhovat.
- Další den směs procedíme přes plátno do jiného hrnce a pořádně ji vymačkáme. Do šťávy přidáme cukr a hodinu až dvě vaříme za častého míchání.
Když jsme docílili námi požadované hustoty, odstavíme hrnec z ohně. Ještě velice horký med nalijeme opatrně až po vrch do sklenic, zavíčkujeme a na pár minut je obrátíme dnem vzhůru. Poté sklenice s medem dáme do normální polohy a po vychladnutí uložíme do temna a chladu
.
Něco navíc:
Představila jsem Vám další z několika aromatických medů, které každoročně dělám. Je velice chutný, děti jej rády lízají. Dá se použít nejen ke zvěřinovým specialitám, kdy se do marinády přidává med, ale také na oslazení čaje při nachlazení a na přípravu limonády, kdy jej naředíme v poměru 1:15 s nasycenou čistou vodou, - ta vůně, to je bomba. Na Vánoce z něj připravuji -holčičí lesní likér- , smícháním s vodkou v poměru 1:1. Má cca 20 % alkoholu, takové zelené voňavoučké lepidlo.
Přeji dobrou chuť.