Nejdříve si uděláme vývar z uzených kostí (používám nejčastěji žebra), přidáme nové koření, bobkový list, sůl a pepř (abych to nemusela pak lovit, dávám do čajového sítka). Vaříme cca 30 minut. Mezitím si nachystáme kysané zelí, vodu ze zelí nevylíváme, zelí pokrájíme. Na pánvičce si opečeme na kostky nakrájenou klobásu (nebo klobásový kabanos). Když už máme hotový vývar, přisypeme do něj zelí a kmín (pokud je kmín již v zelí, vynecháme). Vaříme, dokud zelí není měkké (samozřejmě pokud se vám s vývarem nechce dělat, použijete masox). Vytáhneme kosti, sítko s kořením, přidáme mouku a důkladně provaříme. Dle chuti dosolíme a přikyselíme (vodou ze zelí, pokud je zelí méně kyselé, použijeme ocet). Přidáme opečenou klobásu a obrané maso od kostí. Nakonec zjemníme smetanou (může být i zakysaná), přisypeme majoránku, necháme krátce prohřát. Vypneme a přidáme pár kousků másla. Podáváme s bramborem (možno vařit rovnou - přidává se zároveň se zelím), doma máme rádi i s pečivem. Ingredience jsou pouze cca, záleží na použitém množství zelí, kostí aj. Dobrou chuť!!!