KLASICKÝ POSTUP ZADĚLÁNÍ TĚSTA ------------------------------------------------------ Hladkou mouku prosejeme do mísy a osolíme. Rozdrobíme na ní droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme kvasnice vzejít. Pak přidáme vejce, cukr, rozehřátý tuk, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi 30 min kynout, pak znovu lehce propracujeme a necháme dalších 10 min kynout na teplém místě. ZADĚLÁNÍ TĚSTA V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ -------------------------------------------------------- Do pekárny dáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vejce, hladkou mouku. Na jednu stranu nádoby dáme krupicový cukr a droždí. Na druhou stranu nádoby dáme sůl a doprostřed dáme citronovou kůru. Pekárnu zapneme na program TĚSTO. Těsto rozválíme na cca 1 cm silný obdélník. Ten potřeme rozehřátým máslem a zatočíme po delší straně do rolády. Pak pokrájíme ostrým nožem a nebo nití (jako knedlík) na 1 cm silné plátky a klademe na papírem vyložený plech. Pokud nám vadí ten "ocásek", můžeme ho zahnout pod koláček. Necháme znovu asi 10 min kynout. Pak do koláče uděláme prsty důlek nebo dnem skleničky. Do každého důlku dáme lžici pudinku (klasicky uvaříme mléko s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem), nevadí, když bude ještě horký a do pudinku zasadíme půl meruňky (i kompotované) nebo švestky. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10-15 min, až začnou okraje růžovět. Ještě teplé pocukrujeme.