Dvě a půl žemličky rozkrájíme na koláčky a polejeme 10 lžicemi studeného mléka. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme spolu s na kostičky nakrájenou 1,5 žemličkou. K žemličkám zalitým mlékem přidáme tři žloutky a lžičku soli a mícháme asi 5minut. Pak přidáme vystydlou osmaženou žemličku se špekem. Ze zbylých bílků uděláme sníh. Ten pak spolu s vařeným, na kostičky nakrájeným uzeným přimícháme do hmoty. Nakonec přidáme čtyři vrchovaté lžíce hrubé mouky nebo krupice, vše promícháme a vaříme v ubrousku. Ubrousek by měl být cca 60x60cm velký vypraný v čisté vodě bez mýdla a saponátu. Těsto na knedlík pak vložíme do takového ubrousku, chytneme všechny čtyři cípy ubrousku a svážeme je jako uzlík. Mezi uzlíkem a těstem necháme asi 2 prsty místa - těsto při vaření o něco nabyde. Kdyby ale bylo místa v ubrousku mnoho, knedlík by byl placatý. Skrz uzlík provlékneme vařečku a položíme ji na okraje hrnce s vařící vodou Spodek ubrousku by se neměl dotýkat dna hrnce. Hrnec přikryjeme poklicí a protože díky vařečce poklice nebude přiléhat, můžeme mezery ucpat nějakou starší ale čistou utěrkou namočenou ve vodě. Vařit by se měl knedlík cca. 1 hodinu. Po uvaření knedlík opatrně vyjmeme z ubrousku. Podáváme omaštěný se zelím.