NADÍVANÁ HUSA 1 husa, sůl - Nádivka: 70g másla, 3 vejce, 4 strouhané housky, 8 lžic smetany, muškát. květ, sůl Máslo utřeme s vejci, přidáme strouhanku, smetanu, sůl, muškátový květ a promícháme. Vnitřek očištěné husy osolíme a na plníme nádivkou. Husu zašijeme a dáme péci. Během pečení propichujeme vidličkou, aby se sádlo snáz vypékalo, občas ho odebereme, aby se husa zespodu nevařila. Pečeme zvolna a poléváme vypečenou šťávou, husu pečeme dočervena. Jako příloha se hodí zelí a knedlík. NADÍVANÁ KRŮTA 1 krůta, 100g angl. slaniny, 1 vejce, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, strouhaný muškát. oříšek, mletý pepř, sůl, 3dl slepičího bujónu, strouhanka, 1 rohlík nakrájený na kostičky a namočený v troše mléka, petrželka, 250g jedlých kaštanů, voda Očištěnou krůtu zvenčí i uvnitř osolíme a naplníme nádivkou. Kaštany po nakrojení a 1/4 hodině varu v čisté vodě přelijeme studenou vodou, sloupneme a umixujeme s rohlíkem. Cibuli nasekáme nadrobno, krátce zpěníme na 50g drobně pokrájené slaniny a zalijeme bujónem. Necháme zchladnout a smícháme s kaštanovou směsí, solí, strouhankou, vejce, změklým máslem, petrželkou a kořením. Nacpeme krůtu, otvor zašijeme a dáme do pekáče prsíčky vzhůru, podlijeme mírně vodou, na horní část rozložíme tenké plátky zbylé slaniny a pečeme přikryté, ve středně vyhřáté troubě asi 2-2,5 hodiny. Občas podlijeme horkou vodou, pak ji obrátíme prsíčky dolů a dopékáme asi 1/2 hodiny nepřikryté. Jako příloha se hodí brambory a zeleninová obloha.