Artycoky umyjeme a okrajime dokola, abychom se zbavili tvrdych listu a rozkrojime. Vykrojime chmyri, ktere se nachazi uprostred a takto nachystany artycok znovu umyjeme. Postupujeme stejnym zpusobem se vsemi artycoky. Jakmile mame artycoky nachystane, pripravime si hrnec, do ktereho nalijeme pul litru vody a pul litru octa - pomer musi byt vzdy 1:1 a do teto smesi vlozime artycoky a zacneme je varit. Jestlize chceme, aby artycoky nezcernaly, muzeme pridat rozkrojeny citron na uchovani barvy. Doba varu zalezi na jakosti a druhu artycoku. Zkousime ostrym nozem, zda-li jsou jiz hotove. Nesmi byt ani tvrde ani rozvarene - zlata stredni cesta. Po uvareni je scedime a pripravime si zavarovaci sklenice nebo nadobu, ve ktere je chceme uskladnit. Vykapane artycoky vkladame do sklenic a prokladame platky ocisteneho cesneku a prosypavame susenym oreganem. Nakonec vse zalijeme az po okraj sklenice olivovym olejem, ktery nam takto artycoky zakonzervuje.