Ovčí sýr překrojíme na dva plátky (na prst silné) a omotáme plátky šunky. Otrháme tymián a nahrubo nakrájíme i s mátou. Do čistých sklenic dáváme vrstvy sýra omotaného šunkou, přidáme zrnka pepře a zalijeme takovým množstvím oleje, aby byl sýr úplně zakrytý. Chvíli počkáme, dokud se neuvolní všechen vzduch, pak sklenice řádně uzavřeme a necháme alespoň týden odstát na chladném tmavém místě. K ovčímu sýru se výborně hodí také červená cibule nakrájená na kolečka nebo několik plátků česneku. Místo tymiánu můžeme použít šalvěj. Nakládaný sýr se hodí k jakémukoliv chlebu nebo pečivu, grilované zelenině, ke všem druhům předkrmů i listovému salátu. Nebo můžeme nechat sýr okapat, položíme ho na plech s pečícím papírem a pečeme na 190°C dozlatova.