Z droždí, vlažného mléka, lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, máslo, 2 žloutky, rum, přidáme kvásek, 100 g rozinek, zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Mezitím v kastrolku spaříme mandle. Oloupeme a rozpůlíme. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů. Každý díl rozválíme do dlouhého válečku. Ze čtyř dílů upleteme spodní část vánočky, ze tří cop jako prostřední část, kterou dáme na spodní a z posledních dvou vrchní část, kterou dáme na prostřední. Vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem nebo folií. Můžeme zpevnit špejlemi. Zapícháme mandle, potřeme vejcem, necháme ještě cca 10-15 min. vykynout. Pečeme na 170°C cca 30 minut dle trouby. Zda je vánočka upečená, zkoušíme zapíchnutím špejle. Po vychladnutí můžeme pocukrovat.