Staňte se našimi fanoušky na:

Novoroční čočka na 5 způsobů

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

1/ NOVOROČNÍ ČOČKA: 1/2kg přebrané namočené čočky, 2 lžíce hl. mouky, 2 bobk.listy, 3 zrnka nového koření, 6 zrnek pepře, 4 lžíce oleje, 1 lžička sladké papriky, 3 stroužky česneku, 1 velká cibule, 2 špekáčky nakrájené na kostičky, 2 kostky masoxu, 1 lžíce octa, sůl Na oleji osmahneme cibuli a prolisovasný česnek. Přidáme mouku a osmahneme jíšku - bledou, aby se česnek nepřipálil. Do jíšky dáme lžičku papriky a všechno v čočce povaříme. Přidáme nakrájené špekáčky, masox, ocet, osolíme a necháme přejít varem. Koření dáme do nerezového vajíčka na čaj a z hotové čočky pak můžeme koření snadno vyndat. 2/ ČOČKOVÉ KARBANÁTKY: 400g uvařené čočky, 150g vařeného uz.masa, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, trochu hl. mouky, strouhanka, sůl, pepř, olej na smažení Vařenou čočku umeleme, přidáme na kostičky nakrájené maso, 1 rozšlehané vejce, prolisovaný česnek utřený se solí, majoránku, pepř a zahustíme strouhankou. Z této směsi děláme karbanátky, obalíme je v trojobalu (mouka,vejce,strouhanka), po obou stranách je osmažíme dozlatova. Vhodná příloha je bramborová kaše nebo polentové hranolky a salát. 3/ ČOČKA SE ŠVESTKAMI - asi 30dkg čočky a 10 dkg sušených švestek Čočku a švestky namočíme do vody a druhý den uvaříme v jednom hrnci. Čím více dáme švestek, tím je čočka chutnější. Čočku přisolíme a omastíme podle chuti máslem nebo sádlem. 4/ INDICKÝ TALÍŘ: 400g červené čočky, 2 chilli papričky, 200g rýže, 3 lžíce olivového oleje, lžíce koriandru, lžička kurkumy, 2 bobk.listy, lžička mlet. kmínu, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, svazek mladé cibulky, sůl Čočku povaříme asi 10 minut, přidáme nasekané papričky, koření a nakrájená rajčata, všechno necháme asi 7 minut "táhnout" na mírném plameni. Do čočky pak vmícháme nasekanou cibulku a česnek osmahnuté na oleji. Vhodná příloha je rýže. 5/ ČOČKOVÁ POLÉVKA S ANANASEM: 300g čočky, 2 drob.nakráj.cibule, menší celer, 2 brambory, sůl, bazalka, 300g čerstvého ananasu Čočku namočíme, na rendlíku zprudka osmažíme cibuli, na kostičky nakrájený celer a brambory. Zastříhneme trochu vodou a podusíme, přidáme k namočené čočce, osolíme a okořeníme bazalkou, uvaříme doměkka. Zatím si nakrájíme na kostičky čerstvý ananas, ten rozdělíme podle počtu porcí, dáme do talířů a přelijeme vroucí polévkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!