FALEŠNÁ GULÁŠOVKA 1/2 kg brambor, 1 větší cibule, 6 dkg tuku, lžíce mleté sladké papriky a asi 1/2 lžičky pálivé papriky, 1,5 dl mléka, 2 lžíce mouky, sůl, 15 dkg kabanosu, 1,5 l vody Na tuku osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené brambory, zaprášíme paprikou, zalijme vodou, osolíme a necháme vařit až jsou brambory měkké. V mléce rozkvedláme 2 lžíce mouky a za častého míchání povaříme ještě asi 10 minut. Krátce před odstavením přidáme nadrobno pokrájený kabanos. BRAMBORÁK 1 kg syrových brambor, pepř, 12 dkg hladké mouky, 5 lžic mléka, utřený česnek, trošku majoránky, 2 vejce, 15dkg tuku, sůl Syrové oškrábané brambory nastrouháme. Vodu částečně slijeme, přidáme sůl, vejce, pepř, česnek, majoránku, mouku a mléko podle potřeby. Do rozpáleného tuku dáváme lžící hromádky, které rozetřeme na placičky a smažíme po obou stranách.