SÝROVÁ POLÉVKA lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2-3 tavené sýry Blaník, 2 vejce, pažitka, sůl Z másla a mouky usmažíme zlatavou jíšku, přidáme 1,5 l vody, přivedeme do varu a přidáme sýr. Vaříme dokud se sýr nerozpustí, dobře rozšleháme, aby se netvořily hrudky. Přidáme rozšlehaná vejce. Na konec dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou pažitku. TĚSTOVINY SE ZELÍM A SLANINOU 1/2 menší hlávky zelí, 20 dkg angl. slaniny, lžíce sádla, 1 balíček těstovin, 2 větší cibule, sůl, pepř Slaninu nakrájíme na kostičky a na sádle osmažíme do červena. Přidáme na hrubší nudličky nakrájené zelí a cibuli. Restujeme bez podlévání tak, aby zelí nebylo příliš měkké, ale jen jemně křupavé. Lehce opepříme a vmícháme uvařené těstoviny. Restujeme ještě asi 5 minut.