BYLINKOVÁ POLÉVKA 6dkg másla, 2 lžíce hl. mouky, 10dkg mrkve, zelené bylinky (petrželová nať, pažitka, kopřivy, řeřicha), 1,5 dcl sladké smetany, sůl, pepř, 1 l vody Z většiny másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, dobře rozmícháme a povaříme asi 1/2 hodiny. Přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, opepříme a povaříme ještě asi 10 minut. Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené zelené bylinky a vsypeme do polévky, zjemníme smetanou. Podle své chuti osolíme. ČESNEKOVÝ ZÁVITEK S BRAMBOREM A ŠPENÁTEM 1 velký vepřový řízek z kýty asi 20-25dkg, 20-25dkg libového bůčku, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, mražený špenát (kopřivy), 1kg brambor, tuk na smažení Vepřový plát naklepeme, posolíme a potřeme česnekem. Vepřový bůček nakrájíme na plátky a poklademe na vepřový plát. Posolíme a zabalíme. Na rozpáleném oleji zavinutou roládu orestujeme ze všech stran, vyndáme a dáme do pekáče. Přilijeme olej z restování, podlijeme vodou a dáme péct. Klasickým způsobem připravíme mražený špenát nebo připravíme špenát z mladých kopřiv. Upečenou roládu nakrájíme na plátky, příloha - vařené brambory. ŠPENÁT Z KOPŘIV Oprané kopřivy uvaříme, umeleme na masovém strojku a vzniklé pyré vlijeme do tuku se zpěněnou cibulkou. Přidáme sůl, česnek, vejce, trochu smetany a můžeme zahustit strouhankou.