KUŘECÍ POLÉVKA 10dkg kořenové zeleniny, odřezky z kuřete, sůl, pepř, nové koření, hrst rýže, petrželka nebo pažitka Do 1 a 1/2 litru studené vody dáme vařit odřezky z kuřete (špičky křídel, krk, hřbet) s kořenovou zeleninou, novým kořením, pepřem a solí. Když je zelenina a maso měkké, polévku přecedíme. Obrané maso nadrobno nakrájíme a vrátíme do vývaru. Uvařenou zeleninu nožem namačkáme na kaši a dáme také do polévky. Uvedem znova do varu a přidáme hrst rýže, vaříme dokud rýže nezměkne. Podle chuti přisolíme a připepříme. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku. PEČENÉ KUŘE S BRAMBOREM 1 kuře, sůl, oříšek másla, grilovací koření, 1kg nových brambor, pažitka Opláchnuté kuře ještě za studena naporcujeme. Odřízneme špičky křídel, celý krk vč. kůže a hřbet - z těchto částí uvaříme polévku. Čtvrtky kuřete (stehna a křídla s prsíčky, osolíme na povrchu i vevnitř, dáme do pekáče a trochu posypeme grilovacím kořením. Čtvrtky podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme oříšek másla a zakryté pečeme asi 3/4 hodiny. Po 1/4 hodině kuřecí čtvrtky kontrolujeme a poléváme vlastní šťávou, podle potřeby přidáme vývar nebo vodu. Když je maso skoro hotové necháme dopéct v odkrytém, pekáči, aby zčervenalo. Příloha - nové brambory posypané pažitkou.