ZELŇAČKA 2 400g kysaného zelí, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 4-5 lžic hladké mouky, sůl, pepř, 1/4kg brambor, 300-400g kabanosu, 400ml kysané smetany, petrželka-nať, 2 jarní cibulky s natí Cibuli nakrájíme nadrobno. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem nebo vodou. Necháme 5 minut provařit a přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí. Zvlášť do osolené vody dáme vařit nakrájené brambory. Polévku vaříme za častého míchání, dokud není zelí téměř měkké. Uvařené brambory přidáme do polévky k zelí. Osolíme opepříme, přidáme zakysanou smetanu. Kabanos nakrájíme na slabší kolečka a orestujeme na oleji, přidáme do polévky s nakrájenou zelenou cibulkou. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou. ŘÍZEK PRO DŮCHODCE 8 koleček Skřípovského nebo Krakovského salámu, 2 vejce, mléko, hladká mouka, strouhanka, olej Salám oloupeme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích se lžící mléka, strouhance a smažíme jako řízky. Příloha - šťouchané brambory a hlávkový salát. Může být i chléb nebo pečivo.