JEDNODUCHÁ ZELNÁ POLÉVKA Do vroucí osolené vody s kmínem dáme vařit oloupané a nakrájené brambory. Zelí překrájíme a přidáme k bramborům, když je obojí měkké, zahustíme polévku smetanou rozmíchanou s moukou a krátce povaříme. Polévku dochutíme pokud možno zelným nálevem, případně octem. Nakonec přidáme půlky vařených vajec. ZBOJNICKÉ RAŽNIČI Odleženou svíčkovou nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné, oloupané cibule nakrájíme na kolečka silná asi 3mm a slaninu nakrájíme na tenké plátky. Pak nakrájené napichujeme střídavě na špejli tak, že nejdřív napichujeme maso, pak cibuli, slaninu a opakujeme dokud nejsou všechny špejle stejně plné. Pak posolíme, opepříme a na roštu grilu nebo na pánvi dočervena opečeme po všech stranách v rozpáleném sádle. Dáme k tomu opékané nebo smažené brambory, sladkokyselou okurku, nakládanou papriku a podobně.