Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. V jiné míse prošlehejte mléko, med a vanilkový extrakt.
Polovinu másla (55 g) dejte do čtvercové pečicí formy o hraně cca 23 cm. Dejte do trouby, aby se máslo rozpustilo. Vyjměte a vmíchejte 100 g třtinového cukru. Na máslovou vrstvu rozložte 9 nejhezčích plátků jablek. Zbytek jablek nakrájejte na malé kostky.
Ve větší míse šlehejte pomocí ručního mixéru zbylé máslo (60 g) a zbylý cukr (50 g) asi minutu, až směs zesvětlá a nabude. Přidejte vejce a šlehejte další minutu. Pak přidejte sypkou směs a mléčnou směs a rychle zlehka zamíchejte. Nešlehejte dlouho, jinak směs ztěžkne. Pak opatrně vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a zbylá na kostky nakrájená jablka.
Opatrně těsto přendejte do připravené pečicí formy a pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut nebo až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 5 minut vychladnout. Pak nožem uvolněte okraje, zakryjte servírovacím talířem, obraťte a vyklopte. Nechte 30 minut chladnout a podávejte teplé.
Něco navíc:
Do těsta spolu s moukou můžete přidat lžičku perníkového koření.