Recept pro 4 osoby: Olihně-kalamáry (cca 15 cm velké) nejdřív vypereme ve vlažné vodě, vyndáme z vnitřku tělíčka průhlednou sépiovou kost a vnitřnosti, oddělíme hlavu s chapadélky. Kalamáry marinujeme ve směsi olivového oleje, česneku, bylinek a soli. Obalíme je v jemné strouhance a pokládáme na rozpálený gril a z každé strany grilujeme jen několik málo minut (dlouhým opékáním by olihně-kalamáry ztvrdly). Hotové si každý podle chuti pokape olejem, citronovou šťávou a posype čerstvými zelenými bylinkami (např. tymián, rozmarýn, majoránka, petrželka). Vhodná příloha jsou brambory, chléb a zeleninový salát. 1 porce = 380 kcal - T 16 - S 15 - CH 375 Rada: Oliheň jednou rikou pevně uchopíme za hladičku s chapadélky a druhou rukou držíme tělo. Zatáhneme za hlavu a vytáhneme z tělíčka všechny vnitřnosti - POZOR na malý stříbrný váček naplněný sépiovým černým inkoustem!! Chapadélka řezem oddělíme v místě před očima a uprostřed nahmátneme zobáček, který je potřeba také odstranit. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhodíme, chapadélka jsou vyhledávaná pochoutka. Co se týká "sépiového inkoustu" - z toho se připravuje např. černé rizoto.