Staňte se našimi fanoušky na:

Ořechový chléb se smetanou

Autor receptu: orlíček (133 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
10× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. Do misky nalijeme 0,7 dl vlažné vody, najemno do ní rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, promícháme, přimícháme 3 lžíce mouky a kvásek necháme na teplém místě vykynout asi 15 minut.
  2. Drcené ořechy lehce opražíme za stálého míchání na másle. Odstavíme je z ohně a do ne úplně horkých, ale ještě dost teplých ořechů vmícháme česnek nakrájený na jemné plátky a nasekaný tymián.
  3. Do velké mísy prosejeme zbylou mouku a promícháme ji se solí. V mouce uděláme malý důlek, nalijeme do něj vzešlý kvásek a zbylou vodu smíchanou se smetanou. Vše promícháme a těsto důkladně propracujeme rukama asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
  4. Ořechy s česnekem zapracujeme do připraveného těsta, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto by mělo nejméně zdvojnásobit svůj objem.
  5. Pak těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál a krátce prohněteme. Vytvarujeme z něj bochník, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a necháme ho ještě 20 minut kynout. Pak bochník potřeme slanou vodou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 10 - 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb dopečeme ještě dalších 45 - 50 minut.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Sofii |9. května 2013
Opravdu krásný recept na chleba :-))). Česnek, ořechy a tymián je báječná kombinace! Odpovědět
Lenka 17|12. června 2014
to zní zajimave az budu delat pristi chleba tak zkusim tenhle recept Odpovědět
jitu3ka|9. května 2013
zkusím Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!