Recept na 5 litrů - silné sladké dezertní víno: V kbelíku rozmačkáme 3 kg ostružin, přelijeme 2 litry vroucí vody a přidáme 5 g kyseliny citrónové a půl balíčku živné soli. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas a necháme vykvasit. Po vykvašení (asi 2 dny) směs vylisujeme do demižonu a přidáme vychlazený svařený roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody, promícháme a to opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech. Nebo je možné si svařit najednou 1,5 kg cukru v 1 litru vody a přidávat po třetinách. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a po posledním přidání cukrového roztoku doplníme demižon v případě potřeby převařenou vodou. Po vykvašení víno častěji přetočíme z kalů a doplníme převařenou vodou. Víno by se mělo nechat uležet minimálně tři měsíce až rok.