Pozn.: Přesné ingredience na výrobu mousse z bílé čokolády, sirupu, malinové omáčky, vytvořením ovocné mísy a čokoládových hoblin jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Piškot: Předehřejte troubu na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). Vyložte čtvercovou formu 23 x 23 cm papírem na pečení a potřete ho máslem. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné velké míse ušlehejte ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, máslo, cukr a vanilkovou esenci do krémova. Postupně přidávejte vejce a vždy dobře ušlehejte. Nízkou rychlostí postupně všlehejte suché přísady střídavě s mlékem. Přendejte těsto do připravené formy. Pečte cca 45 až 55 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá. Nechte piškot chladnout ve formě 10 minut a pak ho vyklopte na drátěnou mřížku. Opatrně odstraňte papír na pečení a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte piškot na kostky o straně 2,5 cm. Mousse z bílé čokolády: Dejte najemno nasekanou bílou čokoládu (400 g) do velké mísy. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte žloutky (8 kusů) a cukr pískový (50 g) doběla, až získají krémovou konzistenci. V kastrolku svařte na středním plameni mléko (200 ml) a odstavte. Polovinu množství horkého mléka nalijte za stálého šlehání na žloutky s cukrem. Vraťte směs zpátky do kastrolku se zbylým mlékem a na středním plameni stále míchejte, až začne směs houstnout a ulpívat na vařečce. Odstavte a nalijte na připravenou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká. Vmíchejte želatinu (v prášku, 4 lžičky rozpuštěné v 3 lžících vařící vody) tak, aby se dokonale propojila se směsí. Nechte zcela vychladnout. Ušlehejte tuhou šlehačku (smetana ke šlehání, 325 ml) a vmíchejte ji do čokoládové směsi. Sirup: V kastrolku se silným dnem svařte na středním plameni cukr (200 g) a vodu (500 g – 2 hrnky). Vařte prudce asi 5 minut Odstavte a vmíchejte třešňovici (60 ml). Malinová omáčka: Dejte všechny suroviny (250 g rozmražených malin, 50 g cukr krystal, 60 ml vody) do kastrolku a na středním plameni přiveďte k varu. Povařte 5 minut. Odstavte z ohně a rozmixujte dohladka. Přeceďte omáčku přes jemné síto, abyste odstranili semínka. Nechte zcela vychladnout. Jak vytvořit ovocnou mísu: Připravte si velkou skleněnou křišťálovou mísu a pokryjte kostkami piškotů dno. Navrch nalijte tolik sirupu, aby se piškot nasákl. Posypte hrstí malin (čerstvé) a polijte částí malinové omáčky. Pokryjte jednou třetinou čokoládového moussu. V této fázi jemně jemně klepněte s mísou o pracovní desku, na kterou jste položili utěrku nebo kusem látky (abyste mísu nerozbili). Uvolníte tak vzduchové bubliny ve směsi. Pokračujte dále s vrstvením: nasypte do mísy piškotové kostky, zalijte sirupem, posypte malinami a nalijte trochu moussu. Nechte si pár malin navíc na ozdobu. Na malinovou omáčku naaranžujte želé (500 g malinového) a pokryjte zbytkem moussu. Zakryjte a nechte chladit 10 minut. Ušlehejte šlehačku (750 ml) a naneste ji na musse. Uhlaďte povrch a ozdobte ho čokoládovými hoblinkami a čerstými malinami. Před podáváním nechte vychladnout v lednici alespoň 30 minut. Čokoládové hobliny: V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni čokoládu (300 g hořké, mléčné nebo bílé strouhané). Odstavte z ohně. Dejte pozor, abyste nestříkli či přímo nenalili na čokoládu žádnou vodu.Nalijte čokoládu na mramorovou desku a rychle ji plochým cukrářským nožem roztírejte rovnoměrně po desce co nejvíce dotenka (můžete použít i cukrářskou špachtli připomínající zednickou lžíci). Nechte čokoládu zcela ztuhnout. Cukrářskou škrabkou nebo špachtlí začněte v 45° úhlu seškrabávat hobliny čokolády směrem od sebe. Budou se vám natáčet nahoru na škrabku. Začněte u horní části ztuhlé vylité čokolády, asi 2,5 cm od okraje. Postupně sestupujte dolů ke spodnímu okraji. Vyzkoušejte různé variace hoblin v závislosti na úhlu nasazení škrabky, délce tahu škrabkou a kroutivém pohybu škrabkou, tak jak ji posunujete kupředu. Experimentujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Až spotřebujete většinu čokolády, můžete zbytek seškrábnout, znovu rozpustit, nalít na desku a ztuhlou opět tvarovat do hoblin. To lze opakovat, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu.