PAŽITKOVÁ SE SÝREM:
4 vejce, 80g strouhaného sýra, 60g polohrubé mouky, 2dl mléka, 2dl smetany, 2-3 stroužky česneku, 40g másla, sůl, pažitka
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozpůlíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou s mlékem, rozmícháme a povaříme. Do základu přidáme prolisovaný česnek a necháme přejít varem. Nakonec do omáčky vmícháme strouhaný sýr, drobně nakrájenou pažitku a smetanu. Přelijeme přes půlky vajec a podáváme s vařenými brambory.
PAŽITKOVÁ SE SMETANOU:
2dl smetany 30%, pažitka, 40g másla, 60g hl. mouky, 2dl mléka, 10g cukru, šťáva z 1/2 citronu, sůl
Opláchnutou pažitku jemně pokrájíme, z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou nebo vývarem, promícháme a povaříme. Občas zamícháme a zředíme mlékem, do základu přilijeme smetanu a podle chuti přisolíme nebo přikyselíme citronovou šťávou, necháme přejít varem. Do hotové omáčky vmícháme sekanou pažitku, podáváme s vařeným hovězím nebo vepřovým masem, a nebo se ztracenými vejci.