Staňte se našimi fanoušky na:

Pečená mladá domácí husička

Autor receptu: Adriena (1 recept)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
9× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • celá husa min. 3 kg, 1 kus husí
  • červené, sladké, zralé, 2 kusy jablko
  • 1 1/2 lžíce sůl
  • celý, 3 lžíce kmín
  • 1/2 lžíce majoránka
  • masový, 500 ml vývar
  • do zelí : červené nebo bílé, 100 - 150 ml dezertní víno

Pracovní postup:

Vyzrálou husu pořádně omyjeme a osušíme. Pak ji přiměřeně osolíme po povrchu i zevnitř. Necháme v chladu odležet 12 hodin. Po 12 hodinách omyjeme husičku od soli mlékem a dáme ji do pekáče. Vevnitř husičku posypeme kmínem a drcenou majoránkou nebo použijeme několik celých čerstvých větviček. Následně do husičky vložíme dvě zralá sladká jablíčka, udělají nádhernou chuť a vůni. Na povrchu husí kůži v tučných partiích co kousek od sebe napícháme nožem, aby snáze pustila sádlo. Posypeme ji pořádně kmínem a podlijeme vývarem téměř do jedné čtvrtiny pekáče. Pekáč vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme při 200 °C 3 - 4 hodiny, pravidelně odléváme vytopené sádlo. Husičku hlídáme a stabilně ji poléváme výpekem, abychom ji nepřipálili. Uděláme krásnou zlatohnědou barvu s křupavou kůrčičkou. Obvykle počítáme na 1 kg husy 1 hodinu pečení. Nespěcháme. Čím déle a při menší teplotě okolo 170 - 180°C husičku pečeme, tím je masíčko křehčí a jemnější. Starší a zkušené hospodyně husu běžně pečou 6 - 8 hodin, masíčko se pak jen rozplývá... Když je husička mladá, tato doba se úměrně sníží. Husu podáváme klasicky - s domácím knedlíkem a dušeným zelím. Ještě malá připomínka ohledně dušeného zelí. Můžeme připravovat jak bílé, tak červené zelí. Nikdy je neochucujme octem, je pak takové -drsné- . V případě dušení zelíčka bílého je dochutíme bílým vínem, u červeného zelí použijeme víno červené. Je pak mnohem chutnější, sama jsem se o tom vícekráte přesvědčila, - a tím pádem i mnoho mých spolustolovníků. Rozdíl poznáte po prvních soustech... Přeji Vám dobrou chuť !

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

lucy3 |1. srpna 2013
super Odpovědět
honzíček |19. července 2013
tento recept nemá chybu 1+ Odpovědět
sari |19. července 2013
luxus 1****************** Odpovědět
Jana.Pulcerová1 |15. července 2013
Trhá mi to srdce, taková nádherná lahůdka. Ukládám a vyzkouším. Přesto napiš kde a kdy, ráda na ni s lahvinkou přijedu. ... :-))) Odpovědět
vera.sucha.50 |13. července 2013
to miluji Odpovědět
planeta |13. července 2013
nádhera, nechceš mě pozvat?, 1+ Odpovědět
Lenny |13. července 2013
teda takové chutě tady Odpovědět
Márč |13. července 2013
Dala bych si, jen mít tak tu mladou domácí husičku, díky ukládám...:-))) Odpovědět
q |10. července 2013
luxusní Odpovědět
Jan |10. července 2013
Ten recept, to je prostě nádhera... Uložím a vyzkouším, jen co husičky dorostou, starou suchou anebo sádelnatou potvoru jíst určitě nebudu. Díky. :-))) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!